Dag 40: Strandliv

Forrige uke viste værmeldingen hverdager med 36 grader og en helg med 40 grader. På gjestehuset jeg bodde på i Clanwilliam var det moren til eieren som for anledningen var vertskap. Hun var antakeligvis litt beruset og kunne ikke forstå hvorfor jeg syklet om det ikke var pga en jente. Og hun begynte etterhvert å få meg fra sykkelturen med utsagn som «Tenk på meg når du ødelegger nyrene dine», «si til moren din jeg prøvde å stoppe deg», «i Namibia er det bare ørken».

Jeg lot meg ikke skremme fra hele turen, men hun kom litt inn i hodet på meg. Og da jeg oppdaget at jeg kunne svinge av N7 , som er hovedveien mellom Sør Afrika og Namibi og sykle vestover 60 km til Lambert´s Bay som ligger ved kysten og er ca 15 grader kjøligere. Som sakt så gjort. Jeg fant ingen campingplass, men ettersom det er off-season og den Sør Afrikanske Randen sliter mer enn den norske kronen fant jeg et helt hus med sjøutsikt til 300kr natten.

Lambert`s Bay og omliggende kystområder er kjent for sjømat, fugl og diamantfiske (båter suger opp sand fra havet som renses og man finner diamanter).

Etter fire netter var jeg klar for å dra videre til Strandfontein som også ligger langs kysten, men fikk en lite hyggelig overraskelse fra utleierne. Værvarselet hadde endret seg siden sist jeg sjekket og varmen hadde kommet ned til kysten… Forøvrig er det ikke vits å spørre lokale Sør Afrikanere om værinfo for alle bruker en APP som heter «Y-R it is a Norwegian APP».

På vei til Strandfontein fikk jeg første ettappen på grus. Som deretter gikk over til grus og sand, og deretter bare sand. Dekkene sank dypt ned og det var sjanseløst å sykle bare det å dytte sykkelen var tidvis en anstrengelse. Spesielt når sola steiker. Heldigvis kom vinden inn fra havet og kjølet meg ned. Få biler passerte på den øde veien, men noen tog med jernmalm som må ha vært kilometerlange tutet til oppmuntring.

Gleden var stor da jeg endelig kom til Strandfontein og oppdaget at det var en helt enorm strand. Jeg oppdaget også dessverre at jeg hadde mistet laderen til pulsklokkken min… Og etter to netter for å avvente hetebølgen, syklet jeg tilbake til innlandet til Vredendal som var nærmeste storby (som også betyde at jeg måtte sykle 25km i feil retning). Der hadde de dessverre ingen lader. Og dermed vet jeg for øyeblikket ikke hvor mange slag i minuttet pulsen min er på eller hvor mange kalorier jeg forbrenner på en dag, som jo egentlig ikke spiller noen rolle uansett.

Dagens etappe ble på bare 35km da alternativet var å å sykle til en campingplass 90km unna. Da var det bedre å splitte det i to dager. Fremme på deistinasjonen som var en tomatgård, var det ingen ringeklokke. Jeg måtte åpne en stor port som var ganske knotete med en sykkel i armen. Da jeg endelig kom meg på innsiden av porten og fikk lukket den, våknet 3 gigantiske hunder av smellet. Det var åpenbart ikke mulig å komme seg ut porten igjen, men en dør til et slags kontor stod åpen. Jeg trakk for gitteret som var der og så på og hørte på beistene utenfor. Men ingen kom for å se hva som skjedde, og telefonen lå på sykkelen som jeg hadde oppgitt i kampens hete. Til slutt kom det en fyr forbi og lurte pp hva jeg holdt på med… Han kunne også fortelle at hundene var ufarlige… Heldigvis fikk jeg litt lunsjrester på huset for bryet.

Denne uken skal temperaturen ligge rundt lave 30 grader og med ca 400km til grensen regner jeg med å være i Namibia i neste uke. Strategien er foreløpig å holde etappen til rundt 60km eller mindre for å ikke gå på en smell.

One thought on “Dag 40: Strandliv

  1. Du skriver så godt Atle! Du er som Knausgård – ikke så snakke-salig alltid, men desto “skrivesalig!” God tur videre!❣️

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: